Miran Hladnik

Izbrisno dovoljenje ali droben zgled sodelovanja banke in državnega organa pri molži občanov

V dokumentu z naslovom Vpogled, ki ga državljan naroči pri Zemljiški knjigi lokalnega okrajnega sodišča, in vsebuje podatke o njegovih nepremičninah, se včasih nahaja tudi List C3 s hipotekami, ki so jih svojčas vpisovali ob najemu kreditov. V našem primeru je bila to hipoteka iz leta 1975 v višini 40.000 jugoslovanskih dinarjev, verjetno za nakup kakšne televizije ali pralnega stroja. Kredit je bil seveda že zdavnaj poplačan (kako bi ne bil, ko imajo za njegovo izterjavo upniki na voljo vsa mogoča sredstva, vključno z rubežem), za izbris hipoteke iz zemljiške knjige pa ni bilo nikoli v 35 letih do danes nobenega poziva niti nuje. Ob prepisu nepremičnine je ta nuja nenadoma napočila in glej, kakšen papirnati tornado in kakšne stroške je povzročila.

Notarka, ki je opazila hipoteko, je stranko napotila na banko »upnico«, naj od nje dobi Izbrisno dovoljenje in Zemljiškoknjižni predlog za vknjižbo izbrisa zastavne pravice. V ta namen je uradnica na banki prekopirala zemljiškoknjižni izpisek in sklep o dedovanju in čez en teden poklicala stranko, naj prevzame dokumenta. Za dva podpisa na dokumentih je zaračunala 33 evrov, lokalna izpostava banke pa je za svoje posredništvo prištela še svoje stroške v višini 3,40 eur. Stranka zanese dokumenta k notarju, ki za 25,20 evra preveri njuno avtentičnost, in ju tako overovljena izroči v vložišču okrajnega sodišča, kar je hvalabogu zastonj, koliko bo zaradi tega račun za vpis v zemljiško knjigo, bomo pa še videli.

Rezime: za golo prečrtavo dolga, za katerega je bilo vsem od začetka jasno, da ne obstaja več, so bančne in druge pijavke namolzle 61,60 evrov. Ne, takim bančnim inštitucijam in državi, ki stoji za tako očitnim oderuštvom, ne morem zaupati nič. Oh, daleč je še do državljanu prijazne uprave, ki se bo zavedala, da je le njegov servis, ne pa parazit.


Iz Spisov gnevnega državljana. Na http://lit.ijs.si/izbrisno.html postavil Miran Hladnik 13. 2. 2011.

Creative Commons License To delo je licencirano s Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 2.5 Slovenija licenco